mleko bez laktozy

Mleko bez laktozy – czym różni się od zwykłego mleka?

Mleko bez laktozy można znaleźć już w większości sklepów. Produkt ten dedykowany jest szczególnie osobom, które nie tolerują laktozy. Czym różni się mleko bez zawartości laktozy od zwykłego mleka? Czy to tylko nowa moda, a może ratunek dla zdrowia wielu osób?

Laktoza – czym jest?

Laktoza to cukier złożony, składający się z glukozy i galaktozy. Aby mogła być trawiona przez nasz organizm, musi zostać rozłożona na cukry proste. Umożliwia to enzym-laktaza. Najwięcej tego enzymu mają noworodki i niemowlęta, ze względu na specyficzny rodzaj pokarmu, jaki muszą przyjmować. Z wiekiem jednak stężenie tego enzymu w jelitach znacznie spada i może skutkować zaprzestaniem przyswajania laktozy przez organizm. Jeżeli bardzo lubimy nabiał i nie chcielibyśmy z niego rezygnować, to na sklepowych półkach znajdziemy już nie tylko mleko bez laktozy, ale także jogurty czy sery.

Nietolerancja laktozy

Nietolerancję laktozy możemy podzielić na pierwotną oraz wtórną. Niedobór laktazy w dużym stopniu jest uwarunkowany genetycznie. W Polsce cierpi na nią około 20-40%.

Niedostateczna aktywność laktazy może być także spowodowana uszkodzeniem błony śluzowej jelita (nietolerancja wtórna). Może być to spowodowane celiakią (nietolerancją glutenu, która prowadzi do zaniku kosmków jelitowych), alergie pokarmowe, nieswoiste choroby zapalne jelit, nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz alkoholu, a także infekcje wirusowe i bakteryjne.

Charakterystyka mleka bez laktozy

Zwykłe mleko jest bardzo popularne i wiele osób nie wyobraża sobie bez niego diety, szczególnie jeśli chodzi o dodawanie go do kawy bądź zalewania nim płatków śniadaniowych. Wiele osób jednak cierpi po nim na zgagę, niestrawność, wzdęcia i biegunki, a nawet alergię, która może zakończyć się hospitalizacją. Mleko bez laktozy różni się tym od zwykłego mleka, iż zawiera już wcześniej wspomniany enzym-laktazę, która umożliwia rozpad laktozy na cukry proste. Mleko takie jest nieco ciemniejsze i słodsze w smaku. Należy jednak pamiętać, iż jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia, poleca się je zarówno osobom z wrodzoną, jak i nabytą nietolerancją laktozy. 100 gram takiego mleka zawiera około 47 kcal.

Skład mleka bez laktozy

Mleko bez laktozy zawiera wiele wartości odżywczych. Jego składniki to: witamina A, D i E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, cynk, magnez oraz wapń.

Czy mleko bez laktozy może pić każdy?

Osoby, które nie mają stwierdzonej nietolerancji laktozy, nie powinny decydować się na takie mleko, bo może to spowodować zmniejszenie wytwarzania przez organizm enzymu laktazy. Nawet osoby, które mają nietolerancję laktozy, tolerują niewielkie ilości produktów, które zawierają laktozę. Bezpieczna dawka to około 10-15 gram, czyli tyle ile znajduje się w 100-200 mililitrach mleka, kefiru, jogurtu, maślanki. Należy pamiętać, że produkty odtłuszczone zawierają nieco więcej laktozy. Produkty mleczne fermentowane są przyswajane o wiele lepiej-jest to zasługa bakterii, które częściowo rozkładają laktozę. Mają dłuższy kontakt z laktazą, więc są nieco dłużej trawione.